Den här webbplatsen använder cookies för att leverera tjänster i enlighet med Integritetspolicy. Du kan självständigt definiera villkoren för lagring av eller tillgång till cookies i din webbläsare.

FRÅN NY TILL LA

Från New York till Los Angeles, över 3 000 mil. Det är en resa för djuren. Mitt namn är Przemek Malik. Jag bodde tidigare i USA och reste sedan runt i världen. Jag har varit i Bristol, London, Barcelona, Norge och Ibiza. Jag byggde en skola för barn i Gambia. I dag är jag aktivist för en internationell organisation som arbetar för djur och bevarande, Centaurus Foundation.

Aby pomóc dokonaj darowizny z imieniem
FRÅN NY TILL LA
eller

Gör en donation med
kreditkort
Hjälp
Gör en donation "FRÅN NY TILL LA"
Gör en donation med
kreditkort
FRÅN NY TILL LA

Från New York till Los Angeles, över 3 000 mil. Det är en resa för djuren. Mitt namn är Przemek Malik. Jag bodde tidigare i USA och reste sedan runt i världen. Jag har varit i Bristol, London, Barcelona, Norge och Ibiza. Jag byggde en skola för barn i Gambia. I dag är jag aktivist för en internationell organisation som arbetar för djur och bevarande, Centaurus Foundation.

Min organisation skickade mig till USA för att berätta vad vi gör. Polen leder nämligen handeln med hästar för slakt i Europa. Centaurus har räddat nästan 2 500 hästar under sina 16 år i verksamheten. Vi skapar den största asylen för hästar i Europa. Vi byggde djurfarmen nära Wroclaw (Polen), och i många år har vi drivit ett 400 hektar stort reservat med en nationalpark, där vi låter hundratals hästar beta. Vi börjar bygga en resort på 140 hektar bergsmark som vi köpte 2020. Och från och med 2022 äger vi ett 130 hektar stort centrum vid Östersjön i Modlimov, där vi bygger det största volontärcentret på den gamla kontinenten. Vi tar hand om nästan 1 500 hästar och åsnor, våra djur finns i adoptionshem i många europeiska länder som Tyskland, Spanien, Tjeckien, Danmark, Frankrike och Sverige. Under vår gårds vingar finns många hus- och lantbruksdjur. Varje dag ger vi dem försörjning och veterinärvård tack vare stödet från människor från hela världen. Vår organisation har byggt upp allting enbart på grundval av frivilliga donationer.

WhatsApp-Image-2022-08-31-at-15.45.34.jpeg

Den nuvarande situationen i Polen är mycket svår. Sedan krigsutbrottet har nästan 5,4 miljoner ukrainska medborgare korsat gränsen till Polen. Det finns för närvarande 1,3 miljoner flyktingar från Ukraina i vårt land. Polen är utarmat, trött och stödet till djuren har minskat dramatiskt. Antalet krigsdjur som adopterats av Polen bör också beaktas här. Bara min Centaurus tog emot 1 300 djur och gav stöd till många fler djur. Vi är en organisation som har skapat förutsättningar för just hästar. Vi är glada och ivriga att hjälpa alla djur, men detta antal djur överväldigade oss nästan. Vi har tack vare en enorm mobilisering lyckats hitta bra hem för de flesta av dessa hundar och katter över hela Europa. Vi har dock kvar nästan 300 hundar som är de mest sjuka, äldre och med beteendeproblem, vars chanser att få ett hem är mycket små. Naturligtvis letar vi ständigt efter dessa hem, eftersom det bästa skyddshemmet aldrig kan ersätta ett riktigt hem, men vi har ändå beslutat att bygga en massiv hundasyl i Modlimov. Inte bara för att vi måste ge de bästa möjliga förhållandena för de hundar som redan har kommit i vår vård. Men vi ser också det enorma behovet i öster, eftersom vi ständigt upprätthåller samarbetet med den ukrainska sidan och tar emot enskilda hundar som riskerar att dö där på grund av bristande vård. Det rör sig främst om hundar med fysiska funktionshinder, blindhet och kroniska sjukdomar. För dem skapar vi nästan 300 platser i Modlimovo.

Modlimowo är dock i första hand tänkt att vara ett globalt volontärcenter. Vi vill att frivilliga från hela världen ska ta hand om djuren där. Vi organiserade ett fältkök och en campingplats på platsen redan sommaren 2002, och frivilliga hjälpte till med den första byggnationen av häststallar, paddocks och hundkojor och hundrastgårdar. Detta initiativ gav massor av hjärtlighet, närhet och promenader för våra hundar. De hittade också några hem. Därför vill vi utveckla Modlimovo, precis som våra andra center.

WhatsApp-Image-2022-08-31-at-15.46.04.jpeg

Idén med vår organisation är banbrytande. Vi vill åka över hela världen i en husbil för att berätta om hästräddningen och samla in pengar till den. Vi vill bygga ett massivt rehabiliteringscenter för hästar och andra djur och den tidigare nämnda asylen för hundar i Modlimowo. Kostnaden för hela projektet, tillsammans med frivilliga anläggningar, är cirka 9 miljoner dollar. Vi har redan lyckats hitta en sponsor för den första byggnaden, som kommer att anpassas till ett stall, ett lager och en veterinärklinik, samt de första rummen för volontärer på vinden. Inhägnandet av 130 hektar med ett permanent stängsel kommer också att påbörjas inom kort. Men det ligger fortfarande en hel del investeringar framför oss som är nödvändiga för att få igång centret och för att kunna ta emot djurboende och deras vårdare från hela världen.

Centaurus räddar hästar som antingen har gett hela sitt liv till människan och dömts till slakt, eller som har fötts upp för slakt från början. I Polen är det mycket svårt att skydda djurens rättigheter, domstolarna beviljar ytterst sällan organisationer djurrättigheter på grundval av en dom om misshandel. Den stora majoriteten av hästarna under våra vingar är hästar som köpts tack vare insamlingar bland djurvänner. När en sådan häst kommer till oss har utgifterna bara börjat. Det månatliga underhållet av en häst är cirka 150 dollar i månaden om hästen är frisk. Om hästen är sjuklig eller äldre är det så mycket som 500 dollar per månad. Med nästan 1 500 hästar och åsnor är detta enorma belopp. Med tanke på den rådande enorma inflationen i Polen (16 procent i augusti 2022) och utmattningen av det enorma biståndet till det krigshärjade Ukraina - går det åt helvete för centra som vårt att fungera när det gäller de sociala behoven. Vår vanliga försörjning började hotas. Och med det nuvarande antalet djur har vi inte råd med någon ekonomisk nedgång, eftersom finansieringen av en så stor djurbesättning är en enorm utmaning som vi har tagit oss an varje dag sedan 2006.

Det är därför jag reser på USA:s vägar i dag i en husbil, vars huvudsponsor är vårt vänliga företag Babyloon. Babyloon har gjort många filmproduktioner åt oss, och nu har de stött vårt initiativ till en insamlingsresa genom USA. Mitt mål och syftet med denna resa är att samla in pengar till det pågående underhållet av djur i Polen, till byggandet av ett skydd för flera hundra hundar i Modlimowo och till byggandet av ett helt rehabiliteringscenter för djur i Modlimowo. Vi har haft många donatorer i USA under åren och de har uppmuntrat oss att göra denna resa.

Jag vill resa från New York hela vägen till Los Angeles, mer än 3 000 miles, och uppmärksamma världen på vår asyl som i dag är i stort behov av hjälp. Med mig reser Sirco, min hund som jag hämtade från Ukraina. Sirco evakuerades från Borodyanka, från ett skyddshem som övergavs i veckor av sina vårdare, vilket många djur betalade med sina liv eftersom de helt enkelt inte kunde överleva utan mat och vatten. Sirco överlevde. Och han är också här med mig för att uppmuntra till adoption av hundar från Ukraina som väntar på ett nytt hem hos oss.            

Om du vill kan du stödja Centaurus redan nu!

Kontonummer
Bankkonton

Centaurus Foundation
ul. Wałbrzyska 6-8
52-314 Wrocław
Polen

Du kan stödja vår verksamhet genom att göra en donation!

Bankgiro: 282-6063

För betalningar från utlandet:
Bic. SWEDSESS
IBAN: SE85 8000 0821 4993 3012 3044

Swedbank

Swish: 0704756317

För betalningar från utlandet och virtuella adoptioner:

Bic. SWEDSESS
IBAN: SE85 8000 0821 4993 3012 3044


GE STÖD!
Koszyk