Den här webbplatsen använder cookies för att leverera tjänster i enlighet med Integritetspolicy. Du kan självständigt definiera villkoren för lagring av eller tillgång till cookies i din webbläsare.

Centaurus

Målad av hästar

Det finns säkert många människor som skulle hålla med om påståendet att det inte är lätt att förstå innebörden av samtidskonst, och det kan ofta vara problematiskt att läsa av de motiv som driver konstnärerna. Något som är tänkt att vara en variation på alla de vyer av kyrktorn som förevigats av medeltida målare förbryllar förvånansvärt ofta helt enkelt.

Utan tvekan möter man inte en sådan situation i våra målares konst. Deras intentioner är ganska tydliga, och budskapen bakom alla de färgglada fläckarna är lätta att läsa. Och även om var och en av dem är helt unik i sitt skämt, styrs de av en enda idé, och den är ganska pragmatisk till sin natur - de målar enbart för att tjäna havre! Men inte bara; även halm, äpplen, kli eller betmassa. Med ett ord, allt som är viktigt i en hälsosam hästdiet.

chrapami_malowane

Och det stämmer, jag har nog inte nämnt ännu att målarna i fråga här är Centaurus Foundations avgifter - hästar och åsnor, boende på vår gård i Szczedrzykowice - Europas största asyl för hästar och andra djur som vi räddade från ett tragiskt öde.

Av stiftelsens nästan fyrahundra hovdjur är det många som visar talang och passion för att måla. Man skulle till och med kunna frestas att säga att de till och med visar en hunger efter konst, och det beror på att de skapar sina konstverk med hjälp av morötter.

För att måla används giftfri och helt säker för hästar affischfärg, som djuren sprider ut över målningens yta med hjälp av morotsbitar. På duken lämnas färgglada klottret av snor, tungor och morrhår kvar. Även om våra ämnen använder samma verktyg är varje konstnärs stil helt annorlunda.

Är du en konstkännare och djurälskare?

Skriv till oss på: kontakt@centaurus.se


GE STÖD!
Koszyk